Türkiye Merkezli Bitcoin Borsaları

Bitcoin borsaları Türkiye pazarına ancak bizzat Türk girişimcilerin Türk Bitcoin siteleri potansiyeline yanıt vermesiyle girdi. Türkiye’de Bitcoin kullanımı 5 sene evvel Türk yatırımcılar için, para transferi işlemleri zorlukları, can sıkıcı işlem ücretleri ve komisyonlar, hareketliliğine nefes almaksızın yetişmek ancak mümkün olan kripto para birimleri dünyasında haftaları bulan ödeme süreleriyle bezeli iken, yerli bitcoin borsaları piyasada baş gösterdikçe ilk bertaraf edilen sıkıntılar da haliyle bunlar oldu.

Bugün toplam hacimdeki sayıları bir araya getirdiğimizde, Bitcoin Türkiye piyasasında 2013’ten bu yana gözlemlediğimiz yükselen trend ile aşağı yukarı 1400 BTC’lik bir işlem hacmine ulaşılmış durumda. Siz blogumuzun bu satırlarını okurken 35 milyon Türk Lirasını aşan bir para dolaşımının gerçekleştiğini kaydetmiştik. Bitcoin’in Türkiye serüveninin katlanarak artıyor olduğu aşikar ve bunun yakın zamanda yavaşlamasını beklemiyoruz.

Türkiyede Bitcoin Kullanımı

Bitcoin Türk pazarında yatırımcıların dünyadaki diğerleriyle eş değer ilgisini çekse de herhalde en belki de gururlandırıcı gelişme dünyanın 2. Bitcoin ATM’sinin 2013 Kasım ayında İstanbul Atatürk Havalimanında açılmış olmasıydı. Bugün için ATM kapanmış olsa da bu konudaki öncülüğümüz Bitcoin Türkiye tarihindeki köşetaşlarından biri olarak yerini aldı.

Dahası, Sepya adlı Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan müzik grubu da geçtiğimiz günlerde albüm satışları ve organizasyon ücretleri için Bitcoin ile ödeme kabul edeceklerini duyurdu. Bu ülkemizde Bitcoin’in günlük hayatta kendine yer edinmesi açısından bir ilk kabul ediliyor. Benzer girişimlerin eğlence sektörü başta olmak üzere diğer sanatçı ve ürün sahipleri tarafından da benimseneceğini düşünüyoruz.

Yerli Bitcoin Borsaları

Önce ucuz döviz temelli yıllar süren bolluk, ardından kimi sıkıntılar beraberinde uzun vadeli borçlanmaya dayalı yatırımlardan kaçış ve oluşan hızlı kazanç talepleri. Türkiye Bitcoin borsaları ülkemizin içinden geçtiği bu tırmanış ve beklenen soğuma dönemleri için parasını dinamik ve getirisi yüksek olabilen bir enstrümanla değerlendirmek isteyen yerli müşteriler için her koşulda çok cazip oldu.

Bu anlamda bitcoin borsaları da bu cazibeye belli niteliklerle karşılık vermek durumunda. Mesailer harcayarak yahut yüksek riskler altında sorumluluk göstererek kazandığı parayı bir BTC borsasına emanet eden müşterinin öncelikli beklentisi haliyle güvenlik önlemleri oluyor. SSL, 2FY veya soğuk cüzdan gibi teknolojilerin varlığı, müşterilerin ve dolayısıyla borsanın kendisinin emniyetini güvenilir kılıyor. Aynı şekilde özellikle Türk yatırımcının kullandığı borsadan beklentisi Bitcoin Türkiye eşleşmesinden ötürü TL ile yatırım yapabilmek, birikim yapabilmek için geleneksel yöntemleri kullanabilmek, yani Banka havalesini, kredi kartlarını bakiyesine yönlendirebilmek gibi özellikleri de barındırıyor.

Statista’nın verilerine göre aralarında ABD ve AB ülkeleri bulunan bir listedeki milliyetlere mensup kişilere paralarını değerlendirme tercihleri sorulduğunda yanıt olarak BTC borsası verenler arasında başı %18 ile Türkler çekiyor. Türk Bitcoin siteleri için ise bu karşı konulmaz potansiyeli doğru değerlendirmek kalıyor.

Bir cevap yazın