Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bitcoin 2010’dan bu yana yarattığı devrimin spot ışıkları altında ve dijital çağın ekonomik alana getirdiği yenilikler teknoloji meraklıları ve iktisat profesyonellerini kendine çektiği gibi, kazandığı inanılmaz değer ile yatırımcıların da BTC nedir sorusunu sormasına yol açtı.

Bitcoin her şeyden önce bir kripto para. Kriptograf ve bilgisayar mühendisi David Chaum’un temellerini 1983’te atıp “DigiCash” adıyla 6 sene sonra bulunduğu girişimle evveliyat edinmiş bir sanal para.

Satoshi Nakamoto adlı kişi ya da kişiler BTC teknolojisi üzerine 2009’da makaleyi yayınladıktan kısa bir süre sonra da Genesisi block adlı ilk 50 BTC’lik bloğun bir maden gibi “çıkarılmasıyla” Bitcoin devrimi doğmuş sayılır.


Kripto paralar hakkında bilinmesi gerekenler

 

BTC teknolojisi, blockchain denen, herkese açık bir “kayıt defteri” bulunan algoritma üzerine kurulmuştur. Herkesin erişebildiği bir defter, şeffaflık sağlar, işlemlerin güvenliğini temin eder ve böylelikle merkezi bir denetimden sıyrılıp gücün sadece BTC kullanıcıları tarafından kullanılmasını sağlar.

Bitcoin aynı zamanda merkezi bir denetim mekanizmasının arzını kontrol ettiği, işlemlerini denetlediği, geri alabildiği bir para da değildir ve “kağıt para” dediğimiz hükümetlerin dolaşıma soktukları para birimlerinden bu noktada ayrılır. Ayrıca Bitcoin’in konvansiyonel paralar gibi karşılığının bağlı olduğu, örneğin altın gibi, bir mal da yoktur. Bitcoin’in değerini arz talep dengesi belirler. Talep artarsa, değeri artar, talep azalırsa, değeri azalır, bu kadar.

Bitcoine yeni başlayanlar için öncelikle Bitcoin’in volatil, yani arzının ve sirkülasyondaki görece etkisinin azlığı nedeniyle gelişmelerden kolay etkilenen bir para birimi olduğunu ifade etmek gerekiyor. Birikimlerini sorumlu ve doğru değerlendirebilen Bitcoin kullanıcıları uzun süredir bu sanal paradan kâr elde ediyorlar ve bu kullanıcı tabanı da günden güne genişliyor. Bunda paranın volatilitesini dikkate ederek doğru al sat aksiyonlarına girişmek önem teşkil ediyor.

Bitcoin hakkında bu vesileyle “balon” olmadığı gerçeğini bir kenara koymamız lazım. Ekonomik anlamda “balon”, bir olgunun yapay biçimde değer kazandırılıp sonra da önlenemez bir düşüşe maruz kalmasıyla tarif edilebilir. Bitcoin’in volatilitesi, bu olguyla karıştırılmamalıdır. Evet, Bitcoin bazı dönemlerde inanılmaz oranlarda atar ve her çıkışın bir inişi olduğu gibi inişe de geçebilir, bu iniş bir kaç ay boyunca devam da edebilir. Bu grafik, volatiliteyle ilgilidir, Bitcoin’in “balon bir sahtecilik aracı” olduğu safsatasıyla değil.

BTC nedir genel bir fikriniz oluştuktan sonra bir Bitcoin cüzdanı yaratarak atılabileceğiniz Bitcoin aleminde ya sanal para borsalarını, ya da yüzyüze al sat yöntemlerini kullanarak birikimlerinizi değerlendirirsiniz. Bitcoin cüzdanı, ayrı bir servis olarak sunulduğu gibi, kayıt olup kimliğinizi doğruladığınız sanal para borsası tarafından da entegre olarak size temin edilebilir. Bu aşamadan sonrası ise tercihen kullandığınız para birimi üzerinden BTC ticaretine atılıp piyasa fiyatından yahut limit fiyat emri yoluyla satın alım yaparak Bitcoin ailesinin bir üyesi olmaktır.

Bir cevap yazın