Ethereum Madenciliği

ethereum madenciligi

Günümüzde kripto paraların kazılarak çıkarılmasını sağlayan “madenciler”, diğer kripto paralar için olduğu kadar Ethereum içinde ciddi bir önem arz ediyor. Bu iş göründüğü kadar basit değil ama. Bir çok yeni kullanıcı için Ethereum madenciliğinin tek amacı merkezi bir otoriteye ihtiyaç olmaksızın ether yaratılması. Evet bu doğru, Ethereum tokenleri çıkarılan blok başına 5 ether şeklinde yaratılıyor. Fakat madenciliğin önemli bir rolü daha var.

Genellikle para transferlerinin hatasız kayıtlarının tutulması bankaların işidir. Olmayan paranın yaratılmasına engel olup kullanıcıların sahtekarlık yapmalarına, aynı parayı birden fazla harcamalarına engel olurlar. Blockchainler ise kayıt tutulması için tamamen yeni bir metod ortaya koyarak, bir aracı yerine bütün bir ağın işlemleri onaylayıp deftere eklenmesini sağlarlar. İtimatsız, daha doğrusu sistemin çalışması için bir aktöre itimat edilmesinin engellenmesi yahut minimize edilmesi anlamında itimatsız bir para mâlî sistemin kurulması amaç olsa da birilerinin hâlâ kayıları tutup onaylaması gerekiyor ki işte madencilik bu noktada devreye giren bir yenilik. Madenciler, ethereum madenciliği yaparken işlem geçmişi hakkında konsensusa vararak sahteciliğin de önüne geçiyorlar.

Ethereum çıkarma süreci de Bitcoin ile aynı. Her bir işlem bloğu için madenciler bilgisayarlarını, aralarından bir tanesinin kazanacağı bir “bulmaca”ya doğru yanıt vermek için sürekli uğraşmaları için kullanırlar. 12 ilâ 15 saniyede bir, bir madenci yeni bir blok bulur. Madenciler bulmacaları bundan daha hızlı veya daha yavaş çözmeye başladıkları takdirde algoritma otomatik olarak problemin zorluğunu ayarlayarak 12 saniyelik çözüm süresinin tekrar yakalanmasını sağlar. Madencilerin etherleri rastgele kazanırlar ve kârlılıklarını şanslarıyla bu işe vakfettikleri bilgi işlem gücü belirler.

Ethereum’un kullandığı hususi proof-of-work algoritmasının adı “ethash”. Tasarımı itibariyle Litecoin’deki gibi RAM yoğun bir mining’i olan Ethereum böylelikle ancak Bitcoin’de işe yarayan pahalı ASIC cihazlar yoluyla madenciliği de ekarte etmiş durumda. Ayrıca proof-of-work’ten proof-of-stake algoritmasına geçiş planlandığı için ASIC’ler zaten orta ve uzun vadede kullanışlı olmaktan çıkacaklar.

Ethereum madenciliği için bahsettiğimiz sebeplerden ötürü CPU’lar değil GPU’lar daha kıymetli durumdalar. Hangi GPU’yu yani ekran kartını seçeceğiniz ise hash rate performansı, güç tüketimi ve haliyle satış fiyatı dengesiyle belirleniyor. Ethereum çıkarmak için sadece bu işe yarayacak, birden fazla GPU takılı madencilik bilgisayarı da kurabileceğinizi unutmayın. Madencilik karlılığınız için seçimlerinizde yardımcı olacak hesap makineleri de hangi hash rate’te hangi miktarda ether kazanacağınızın bilgisini vermekte yardımcı olacaktır. Bunun ardından ise Ethereum ağına bağlanmanızı sağlayacak bir yazılımı yüklemeniz gerekir. Bu yazılım “node”unuzun diğer node’larla konuşabilmesini sağlayacak. Ardından da Ethereum madenciliği yazılımını kurup tek başınıza pek bir anlamı olmayacağı için bir madencilik havuzu bulduğunuzda Ethereum ağının bir parçası olarak bulmaca çözmeye başlayabilir ve payınıza düşen Ethereumu cüzdanınıza ekleyebilirsiniz. Mutlu madenler!

Bir cevap yazın