Boğa Piyasası

Boğa piyasası bir kısım menkul kıymetlere ait finansal piyasanın – ki temamız itibariyle bu da kripto paraların borsaları oluyor – durumunun, fiyatların yükseliyor olduğu ya da yükseleceği beklentisinde olması ile izah edilir. Boğa piyasası hisse senedi borsalarına atfen kullanılsa da al sat yapılan, tahvildir, emlaktır, para birimi veya emtiadır, her şey için uygun düşebilir. Menkul kıymetlerin fiyatları özünde, işlemler sırasında sürekli olarak yükselip alçaldıkları için boğa piyasası terimi bu kıymetlerin fiyatlarının büyük bir kısmının uzun süreler için yükseldiği durumlar için mahfuzdur. Boğa piyasaları aylarca hatta yıllarca sürebilir.

Kazanç getiren figürlerin daha uzun süre devam edeceği yönündeki yatırımcı güven ve beklentisi, boğa piyasası karakteristiğidir. Bir pazardaki fiyatların ne zaman değişeceğini kesintisiz bir şekilde tahmin etme ise güçtür. Bu güçlük, bazen psikolojik ve spekülatif etmenlerin çok fazla rol oynamalarından kaynaklanabilir.

Bir boğa piyasasını tespit etmenin hususi ve evrensel bir yolu bulunmamakla birlikte fiyatların %20’lik bir düşüş sonrası ve ikinci bir %20 düşüş öncesi %20 yükselmesi genellikle bir boğa piyasası göstergesi olarak kabul edilir. Boğa piyasalarını tahmin etmenin zorluğundan ötürü fenomen gerçekleştikten sonra genelde tespit edilir. Yakın zamanda kaydadeğer bir boğa piyasası 2003 ile 2007 arasında S&P 500’ün öncesindeki bir düşüş sonrası ciddi anlamda yükselişiyle gerçekleşmişti. Benzer bir boğa piyasasını kripto para borsaları adına 2017 senesinin bütününde tespit edebiliriz.

Boğa piyasalarından kâr elde etmek için yatırımcıların erken alım yapıp tepe noktasında satış yapmaları elzemdir. Dip ve tepe noktaların nereler olduğunu keşfetmek zor olsa da çoğu kayıp asgari ve genellikle de geçicidir. Bu kapsamda “satın alıp tutmak”, “artışla beraber satın alıp tutmak”, “trend dışı fiyat hareketi alımları” ve “swing trading”dir. Satın alıp tutmak en temel yatırım stratejilerinden olup belli bir menkul kıymeti satın alıp beklemeye geçmeye denir. Yatırımcının iyimserliği bu bağlamda önemli rol oynar çünkü fiyatının yükselmesini bekleyeceğiniz bir kıymete para yatırılması beklenir. Artışla beraber satın alıp tutma stratejisi ise temel stratejinin bir varyasyonu olarak fiyat artışı gerçekleştiği sürece ilgili yatırıma da ekleme yapılmasıdır. “Retracement” olarak bilinen trend dışı fiyat hareketi bir menkul kıymetin fiyatındaki genel trendin kısa süreliğine tersine dönmesidir. Boğa piyasası da olsa bir hissenin veya kripto paranın fiyatının sürekli artış kaydetmesi beklenemez. Daha ziyade kısa aralıklarla küçük düşüşlerin oluşması beklenir ki bu küçük düşüşler genel trendi bozmazlar. İşte bazı yatırımcılar bu trend dışı hareketleri izleyip bu anlarda alım yaparlar. Böylelikle fiyatların tekrar artacağı düşüncesinden hareketle görece düşük bir fiyatla satın alım yapmış olma fikri izlenir. Swing trading ise bir boğa piyasasından en agresif şekilde faydalanma yöntemidir. Yatırımcılar piyasada sürekli aktiflerdir ve bu aktiviteleri piyasadaki her türlü değişimden “short”lamak ve diğer teknikler yoluyla maksimum faydayı elde etmek etrafında şekillenir.

Boğa piyasalarının en önemlilerinden biri Dotcom balonu olarak bilinen 2000’e kadar, 1982’yi takip eden dönemde kaydedilen gelişmenin Dow Jones’ta senelik ortalama %17 artış, NASDAQ gibi teknoloji ağırlıklı borsada ise fiyatların 5 senede 5’e katlanması şeklinde gerçekleşmiştir. Çoğu öngörü, 2019’un kripto paralar için de boğa piyasası oluşturacağı yönünde göstergeler içeriyor. Akıllı bir yatırımcı trendleri, tarihleri belli gelişmeleri de dikkate alarak takip edip kârını önümüzdeki dönemde maksimize edebilir.

Bir cevap yazın