Bitcoin Alırken Kredi Kartı Kullanmak

Bitcoin almak doğal olarak başta olmak üzere astronomik bir ticaretin iki ayağından birini oluşturuyor. 67 milyar USD’yi aşan piyasa değeriyle Bitcoin, kripto para borsalarında bu yazının yazıldığı tarihte son 24 saat itibariyle 7milyar 29 milyon USD’nin üstünde bir işlem hacmine imza atarken tanesi 3.885 USD’den işlem görüyordu. Bitcoinin geleceğinin parlak olacağı kesindi ama altın sıfatlı bir kripto para olmasını Bitcoin borsalarına borçlu olduğunu söylesek abartmış olmayız.

Bitcoin borsaları bir nevi sektörlerinin bankaları gibi iş görürler. Kişi öncelikle borsa tarafından desteklenen para birimlerinde, borsadaki hesabına para aktarır. Sonra da bu bakiyeyi borsadaki diğer kullanıcılarla takasa girmek için kullanır, arzu ettiğinde parasını çeker. Normal başka bir takas işlemin aksine, borsanın bizzat kendisi bir sahteciliğe veya maksatlı para tutmaya girişmediği sürece, kişilerin anlaşmanın kendi kısmını yerine getirmemesi ve bundan ötürü para kaybı gibi bir risk söz konusu olmaz. Yani borsaların normal koşullar altında hem pazar ortamı oluşturma hem de Bitcoin ticaretinin güvenliğini sağlama işlevi vardır.

Takas işlemi “satın al” vea “sat” emirlerinin verilmesiyle, borsanın karşılıklı emirleri eşleştirmesiyle gerçekleştirilir. Satın al emri (ya da “bid”), satıcı tarafından belirlenmiş olan Bitcoin başına maksimum fiyat üzerinden, para birimi karşılığı Bitcoin alma emirleridir. Sat emri (ya da “ask”) ise aynı teklifin minimum üzerinden yapılmasıdır. Eğer satın alma emrindeki fiyat, satış emrindeki fiyattan yüksek ise takas gerçekleştirilip hem satış hem satın alma emri ikisi de emir defterinden kaldırılır. Böylelikle herhangi bir anda, üstünde daha yüksek satın al emri olmayan bir fiyat ile biraz altında hiç bir satış emri olmayan bir fiyat yakalanmış olur.

Kredi Kartıyla Bitcoin

Giriş paragrafında bahsettiğimiz figürler kaçınılmaz olarak kripto para borsalarını ziyadesiyle meşgul ediyor. En meşgul olanları ise kullanıcılarına alışkın oldukları yöntemlerle Bitcoin almak imkanı tanıyanlar şeklinde kaydediliyor. Türk kripto parasever açısından bunun tercümesi “Bitcoin al kredi kartı ile veya Banka havalesi ile öde” bağlamında gerçekleşiyor. Geleneksel yöntemlerle ödemesini yapabilen Türk bitcoin meraklısı kendini o borsalarda daha rahat hissediyor, bu da ticaret isteğine yansıyor.

Banka havalesi iade ihtimali düşüklüğü ve görece güvenliği sebebiyle daha masrafsız addediliyor fakat kredi kartı ile BTC alabilmenin sunduğu esnekliği tartışılmaz. Analizlerinden saatlerle açıklanacak bir yükseliş çıkan yahut böylesi bir tırmanışın farkına varan birikim sahibi, çalışma saatleri dışında olduğunda ödemesini yapabilmek için 7/24 açık şubesi olan kredi kartına başvuruyor, zamanında kredi kartı ile BTC al emri verebildiği için kârını maksimize edebilmiş oluyor. Fakat kredi kartları ile yapılan işlemlerin ters ibraz (chargeback) olanağı tanıması ve çoğu zaman mülkiyetinde hâmili olmanın yeterli bulunması hatta sadece gerekli bilgilere erişilmiş olmasının kâfi gelmesi sebebiyle güvenlik sıkıntılarına açık olması sebeplerinden ötürü, kredi kartları, kripto para borsalarının daha yüksek komisyon ücretleri uygulamayı uygun buldukları ödeme araçları. Yine de bugün en popüler kripto para borsalarının hâlâ satış noktalarından birini oluşturuyorlar çünkü volatil sanal para dünyasında vakit daha da nakit.

Bir cevap yazın