2019 Yılında Ethereum

ethereum bitcoin grafikleri

Ethereum programlanabilir bir Blockchain. Bitcoin işlemlerini örnek gösterebileceğimiz şekilde önceden tanımlanmış operasyonlar tanımaktansa, Ethereum, kullanıcılarına diledikleri herhangi bir karmaşıklıktaki operasyonlarını yaratmalarına izin veriyor. Böylelikle, gayrimerkezileşmiş bir çok farklı blockchain uygulamaları için, ki kripto paralar bunlardan sadece biri, kullanılabilir bir platform işlevi görüyor. Evet, Ethereum aslında Ethereum al sat  aksiyonundan çok daha fazlası.

Ethereum 2019 için ise bazı büyük gelişmeler sözkonusu. Halihazırda zaten platformun diğer sıkıntılarının yanısıra ölçeklenebilirlik veya verimlilik gibi sorunlarının olduğu biliniyor. Sonuç olarak bunlar bilhassa projenin geliştirmesinde handikaplar yaratırken paranın yaratıcısı Vitalik Buterin ve takımı inatla platformun büyük çaplı bir güncellemeden geçmek üzere olduğunun altını çiziyorlar. Bu da haliyle Kasım ayının başlarında düzenlenmiş olan Devcon4’te Ethereum 2.0’ın çıkış açıklamasına sebep olmuştu.

Güncellenen platformun proof-of-stake konsensus algoritması ve çok da verimli bulunmayan EVM yerine geçecek olan eWASM güncellemelerinin yanında Casper aktivasyonunu da içerebilir. Uygulama tamamlandığı takdirde platformun daha enerji-yoğun ve emniyetli olmasının yanında saniyede 1000 işlem yapabilme kapasitesine kavuşabileceği söyleniyor.

Fakat dijital paranın performansının önümüzdeki dönemi için bunun nasıl hayata geçirileceği belirleyici bir faktör olacak. Şu an Ethereum standardını veya ERC20 tokenlerini platform olarak kullanan bir dizi token mevcut zaten.

Ethereum al emri vermeyi düşünenler önümüzdeki bir iki hafta içerisinde gerçekleşecek olan hard fork’ları yakından takip etmek isteyebilirler. Öncelikle Ethereum Classic Vision (ETCV) ortaya çıkıp ETC ve ETH’nin özelliklerini kendinde topluyor olacak. Ethereum’a kıyasla madencilik maliyetlerini epey düşürdükten sonra “staking”, yani parayı uzun süre elinde tutanlara pasif bir gelir sağlayacak sistem hayata geçecek. Saniyede 10bin işlem hızına sahip bu fork’u ise Ethereum Nowa (ETN) izleyecek. ETN hakkındaki planlar öyle geniş ki masaüstü ve mobil cüzdanın yanında Blockchain messenger ve gayrimerkezileşmiş bir borsa dahi düşünülüyor. Son olsa da en önemlisi olarak Constantinople fork’u gelecek. Ağı iyileştirme amacı güden 7milyon 80bin blok yaratacak olan fork bahsedilen Casper kod adlı proof-of-stake geçişini sağlayarak ağın daha hızlı, maliyeti düşük ve verimli olmasını, umuyoruz, sağlayacak.

Özetle, yeni proof-of-stake’i Casper güncellemesiyle 2.0’a geçecek olan Ethereum 2019 görüntüsünü önümüzdeki dönemde kaydadeğer bir tırmanışa çevirebilecek potansiyeli ortaya koyuyor. Uygulama alanlarının, yani adaptasyonunun artacağı düşünülen kripto paranın piyasa değeri de açacak ki bu sirkülasyon çarpı birim Ethereum fiyatı denkleminin fiyat faktörüne otomatikman yansıyacak. 2019’un ilk iki çeyreği için beklentilerin yüksek olduğu güncellemeler ve diğer dış faktörlerin etki yönleri izleneceği için iniş çıkışlı bir Ethereum al sat kaydedilebilecek gibi gözükse de 3. Çeyrekle beraber o gün itibariyle ulaşılması beklenen ortalama rakam olan 484 USD seviyelerinden 1450’lere doğru bir sıçrayış gerçekten uzak bulunmuyor. Ethereum gibi kripto para dünyasının diğer üyeleri, sadece 2019’dan değil ardılından da faydalanacak tahminleri yapılıyor. 2020’yle birlikte Dağıtık Uygulamaların iyiden iyiye yaygınlık kazanması ve ilk çeyrekte 2100 USD bandının aşılıp ikinci çeyrekte 2600 USD setinin de kırılması olasılıklar dahilinde kaydediliyor. Ethereum’un fiyatının daha fazla düşmesini bir kenara koyalım, önümüzdeki senelerle beraber yatırımcısının %2700’leri bulan getiriler ile yüzünü epeyce güldürmesi bize pekâlâ mümkün geliyor.

 

Bir cevap yazın