Bitcoin Borsası Nedir?

Bir şekilde Bitcoin elde eden ilk şanslı kitlenin, ya ellerine Hanyecz’in iki pizza için ödediği 10.000 BTC geçenler ya da erkenden işe koyulup bilgisayarlarını BTC mining için seferber edenler yani, BTC transferi için kullanabildikleri özelleşmiş Bitcoin borsaları yoktu. Farklı sosyal medya mecralarını veya açık artırma/ikinci el satış websitelerini kullanarak takaslarını gerçekleştirmek adına bir araya geliyorlardı.

Bir araya geldiklerinde Bitcoin al sat işlemlerini tamamladıktan sonra konuştukları ilk şeyin Bitcoin’in ne kadar ufuk açıcı bir yenilik olduğu ile kârlı bir yatırım aracı hâline dönüşeceği, hemen ardından ise Bitcoin ticareti yapmak için kurulmuş hususi bir Bitcoin borsası eksikliğinin ne kadar net hissedildiği idi kuşkusuz.

Mt. Gox aslında, fanatik bir fan tabanına sahip Magic the Gathering adlı kart oyununun oyunseverleri arasında kartlarının takası için oluşturulmuş bambaşka bir borsaydı. Sonraki altı aylık gelirleri projeksiyonu karşılığı Mark Karpeles tarafından devralınıp borsada bitcoin almak isteğini uzun süredir dile getiren sanal para yatırımcılarının beklentilerine yanıt verince işin rengi bir anda değişmişti.

Mt. Gox öyle büyük rağbet görüyor ve Bitcoin piyasasına yön verebiliyordu ki, ismiyle müsemma zirvesine tırmandığında seneler 2013’ü gösteriyordu ve %70 ilâ %80 oranında Bitcoin işlem hacmine sahip olan bu borsa devi, sırf piyasalar soğusun maksadıyla bir kaç gün ticaret işlemlerine durdurarak piyasada arzu ettiği etkiyi yaratabiliyordu.

Neredeyse monopol kurmanın ve türünün ilk ciddi örneği olmanın getirdiği hantallık ve kimi yönetimsel miyopilerden ötürü tahtını terketmek durumunda kalsa da ne BTC borsaları dendiğinde akla gelen ilk isim olması ne de artık Bitcoin ticaretinin bir normu olarak Bitcoin borsası kavramını oturttuğu için yerinin dolması kaçınılmazdı.

Bitcoin borsasına nasıl girilir?

Bitcoin borsasına girmeniz temelde mal takası yapılan başka bir borsada yapacaklarınızdan çok farklı değil. Cebinize parayı koyduktan sonra sisteme kaydolup arzu ettiğiniz malı – ki konumuz itibariyle bu Bitcoin oluyor – satın alarak veya satarak dönemsel hareketler üzerinden kâr elde etmeye çalışıyorsunuz.

Bitcoin hangi borsada işlem görüyor olursa olsun size sunulan temel iki işlem yöntemi oluyor. Bir piyasa fiyatı emri. Bir de limit fiyat emri.

Piyasa fiyatı emrinde, örneğin 10 BTC satın almak isteyen Akil bey, o an sırasıyla X, Y ve Z satıcılarının 1, 1,25 ve 1,5 USD/BTC fiyatıyla sundukları piyasa ortamında, en ucuz fiyatı veren X kullanıcısından satın alımını gerçekleştiriyor. Eğer X satıcısının elinde, Akil beyin istediği miktarda BTC arzı yoksa da karşılayamadığı kadarını bir sonraki en ucuz satıcı olan Y’den satın alıyor.

Limit fiyat emri ile de Akil Bey, sisteme “bana fiyat 0.9 USD/BTC olduğunda 10 BTC al” tarzı bir emir giriyor, fiyat Akil Beyin istediği seviyeye indiği gibi sistem emri gerçekleştirip Akil Beyin yatırdığı paranın karşılığı Bitcoinleri hesabına işliyor.

BTC borsaları işte böyle Akil Bey gibi milyonlarca kullanıcının her gün sayfalarını aşındırdığı bir kaç yüz milyarlarca dolarlık işlem hacmine ulaşmış sanal borsalar haline geldi. Bitcoin borsası dediğimiz şey artık kenarda değerlendirmek istediği bir birikimi olan herhangi bir kesimden herhangi bir hacimdeki yatırımcının en uğrak noktası.

Bir cevap yazın