Stellar’ın Türkiye’deki Konumu

stellar türkiye

Piyasa değeri sıralamasında dünyanın 6. En değerli kripto parası olan Stellar Türkiye borsalarında dünya çapındaki karşılıkları kadar, bize kalırsa haklı bir ilgi çekiyor. 2017 yılından %41.900 gibi başdöndürücü bir fiyat artışı karnesiyle çıkan bu sanal paranın çektiği ilgiyi anlamamak için konuya biraz uzak olmak gerekiyor açıkçası. XLM Türkiye pazarı için neden önem arz ediyor veya etmeli bir miktar arkaplan çizilebilir.

2014’te bir Ripple forku olarak doğan Jed McCaleb ile Joyce Kim, “akıl çocuklarına” Stellar ismini uygun görmüşler. Stellar’ın kimlik kartında “bankaları, ödeme sistemlerini ve insanları birleştiren bir platform. Paranın hızla, güvenle ve neredeyse masrafsız transferi için var”dır ibaresi göze çarpıyor.

Jed McCaleb herhalde son iki on yılın en önemli bilişimcilerinden biridir. Bugünkü kripto para borsası ekosisteminin olgunlaşmasında kendi trajik hikayesiyle çok önemli katkısı bulunan Bitcoin borsası Mt. Gox’un, peer-to-peer dosya paylaşımı programı eDonkey ağının ve hatta fork’landığı endüstriyel vizyona sahip kripto para Ripple’ın kurucusu kendisi. Sınırlar ötesi, bankasız ve bireysel kullanıcılarla küçük çaplı işletmelere yönelik  bir ödeme sistemi geliştirmek isteyen McCaleb’in Ripple ile olan birlikteliği fundamental bazı fikir ayrılıklarıyla perçinlenince, geliştiricinin yanına Joyce Kim’i de alarak Stellar Development Foundation’ı da kurmak yoluyla Ripple’dan “fork” yaratması uzun sürmedi. Yol haritasının çizilmesinde kulak verdiği Danışman Kurulunda WordPress’in kurucusu Matt Mullenweg gibi Naval Ravikant gibi dev isimlerin bulunduğu bir kadronun aktif olduğunu belirtmek gerekir.

Kabaca anlatmak gerekirse Türkiye menşei bir son kullanıcı, adı A olsun, örneğin Endonezya’daki muhatabına (Z) para yollamak istediğinde tam olarak şöyle bir işlem zinciri ortaya çıkıyor: A, 100 TL için T Bankasından yollama emri verdiği gibi bu “işlem niyeti”, Endonezya’daki Bank E’ye iletiliyor ve Bank E bünyesinde alıcı Z’nin transfer için uyumlu olup olmadığını kontrol ediliyor. Bank Z, uyumluluğu T Bankasına ilettiği anda transferi söz konusu yekün A’nın hesabına eksi yazılıyor ve T Bankasının havuz hesabına geçiriliyor, oradan da Stellar ağına Lumens, yani XLM formunda transfer ediliyor. Ağ, bu XLM tutarını o an için olası en elverişli döviz kuru üzerinden Endonezya’nın para birimi olan Rupiye çevirip önce Bank E’nin hesabına oradan da zincirin son ucu olan Z’ye aktarıyor.

Stellar al sat Türk Siteleri

Basitleştirilmiş örneğimizdeki Türkiye’de ikamet eden A kişisi, Türk Lirası ile Stellar kullanarak para transferini yaptı ama henüz bu bağlamda işlevsel bir Türk Stellar sitesi hayata geçirilebilmiş değil zira ağın bu işlevinden bir miktar uzağız fakat tam bu noktada IBM ile kurulan Blockchain World Wire ortaklığı bu yüzden önem arz etmekte. XLM Türkiye sınırlarında arzu ettiği fonksiyona kavuşup şahıs ve işletmeleri bankaların boyunduruğundan kurtaracağı o güne dek ise, teknolojik gelişmelerin, Stellar Foundation geliştiricilerinin daha fazla görünür kılmayı başardıkları bu kripto paranın son zamanlarda rekabetçi yeni kimi Türk Stellar borsası üyelerinin de renk kattığı sektörde ticareti üzerinden yatırımların değerlendirilmesi herkesçe yakından takip ediliyor olacak.

 

Bir cevap yazın