Değer Kazanan Kripto Para Borsaları

Bitcoin 2009’da Satoshi Nakamoto tarafından arkasındaki devrim niteliğindeki teknoloji Blockchain marifetiyle gayrimerkezileşmiş, bağımsız ve yarı anonim bir ödeme yöntemi alternatifi olmayı hedef edinip gözünü uzaklara diktiğinde çoğu için – ki bunların arasında Warren Buffet gibi yatırım devleri de var – bir başka dolandırıcılık yöntemi olmakla suçlansa da ona inanan küçük kesimin ilgisi, volatiliteyi, volatilite de bu marjinal kesimin yayılıp büyümesine ve “cemiyet”e yeni katılanlara da bu pastadan nasıl edineceklerine dair yöntemler geliştirme inisiyatifi göstermelerine yol açtı. Maddi karşılığı olan her şeyde olduğu gibi Bitcoin’in de bir takas aracından önce takas malzemesi olarak kabul edilmesi fazla vakit almadı.

New Liberty Standard Bitcoin’i, madenciliği için harcanan elektrik sarfiyatı üzerinden fiyatlandırdığında önemli bir şey oldu. Bitcoin’in başka bir döviz gibi USD karşısında bir kuru belirlenmişti. Artık Bitcoin al sat yapılabilen bir döviz olabilirdi ve Bitcoin meraklılarının bu dijital çağın parasının ticaretine başlamaları çok da vakit almadı aslında. Ripple’ın eş kurucularından, Stellar’ın da kurucusu olan Jed McCaleb hepsinden önce Mt. Gox’un kurucusuydu. Mt. Gox en iyi kripto para borsası tanımının karşılığıydı bir dönem. Mark Karpeles’in devraldıktan sonra borsaya kazandırdığı hacim olağanüstü olsa da belki de Bitcoin’e olan ilginin sonucuydu zira bir dönem Bitcoin ticaretinin %70-80’ine sahip olan bir kripto para borsasının ardı ardına suçlama ve krizlerle yana yakıla çökmesi, aslında köklü yönetimsel sıkıntıların uzun süredir varolduğuna dalaletti fikri sonralardan epey moment kazandı.

Kripto Para Al Sat

Mt. Gox’un yükseliş ve düşüşü popüler kripto para borsalarının değerlendirilmeleri, nasıl değer kazanacakları açısından belirleyici bir hikaye ortaya koydu aslına bakarsanız. Öncelikle iyi bir kripto para borsasının temel göstergelerinden biri işlem hacmi oluyor. İşlem hacminin yüksekliği, fazla müşterisi olan ve bu müşterilerin her gün her an kripto para al sat yapmak için ödemede bulunduğu ve dolayısıyla likiditesi yüksek bir borsa, para transferi konusunda zorluk çekmeyen bir aracı olacağı için herhangi bir olumsuzluk senaryosunda müşterisinin birikimlerini teslim etmek bağlamında güven verici olacaktır.

Tabii ki 2019 değer kazanan kripto para borsaları listesine sadece işlem hacmi kriteriyle bir borsa adını yazdıramaz. En nihayetinde Mt. Gox da tepetaklak olduğunda piyasanın lideriydi. Ama güvenlik önlemleri ve yasal gereklere olan özensizlikleri art ardına gelen kalp krizleri gibi borsanın sonunu getirmişti. Ama KYC veya AML gibi kara para aklama ve sahtekârlıkla mücadelede ulusal ve uluslararası yükümlülükler olsun ama operasyon merkezi veya şubelerinin bulunduğu ülkelerdeki hukuki sorumlulukların aksatmadan yerine getirilmesi olsun, bir kripto para borsasının itibarının en kolay zedelendiği başlıklardan biri regülatörler, yani kanun koyucu makamlarla olan ilişkileri oluyor. Bir borsanın bir devlet ajansı yahut ofisi tarafından soruşturmaya tabi olduğu haberi dahi kötü bir senaryonun prekursörü gibi algılanacağı için müşteri kaçışı, dolayısıyla da likidite çöküşüne yol açabiliyor.

Değerine değer katan kripto para borsaları aynı zamanda coin’lerini kaptırmamakla övünürler. Kimi günlük yüz milyonlarca USD değerinde işlem hacmine sahip kripto para borsalarının, sektörünün teknolojik açıdan öncü önlemleriyle korunuyor olması hem reel anlamda hem de itibar kapsamında kayıplara mâni olması açısından kritik önem taşır.

En nihayetinde en güvenilir kripto para borsası seçkisinde yer edinebilmenin yolu, sektörün ilk günlerindeki gibi sadece bu hizmeti sunuyor olmanın kilometrelerce ötesine taşınmış durumda.

Bir cevap yazın