Dash Coin’in Türkiye’deki Konumu

dash-coin-turkiye

Dash, hayatımıza bir dizi yenilik getirdi, ki bu Dash borsaları Türkiye pazarında ne denli yer ediyor ve edecek, belirleyici oldu, olmaya da devam edecek. Litecoin kodlarını kullanarak bir Bitcoin “fork”u olarak öncelikle gizlilik ardından da günlük kullanım, yani hız sorunlarına eğilen Evan Duffield, 2014’te sunduğu temel belge (whitepaper) ile bir dizi innovasyonun öncülüğünü yaptı. Her şeyden önce mevcut “miner” ağının üzerine üst bir ağ şeması ekleyip bu şemayı oluşturan düğümlere de “Masternode” adını verdi. Bu Masternode’lar yoluyla iki teknolojiyi devreye soktu. Birincisi işlemlerin hızını dakika ve hacmine göre saatlerden saniyelere indirirken çift harcama sorununa da mani olan InstantSend, ikincisi ise Gregory Maxwell’in CoinJoin’ini kullanarak Dash ile al sat yapan kişilerin takibini bulanıklaştıran PrivateSend oldu. Bu teknolojiler her kripto yatırımcısı gibi Türk yatırımcılarının dijital cüzdanlarında da titremelere yol açtı.

Türk Dash cüzdan bahsini açmışken şunu ortaya koymak gerekiyor. 18 milyon dilimden ibaret dev bir pastanın 8 milyon 520bin yüzbinlerce tabak arasında sürekli el değiştiriyor. Dash pastasının tadını merak edenlerin oluşturduğu ısı haritası son 24 saat için neredeyse 135 milyon USD çapında bir işlem hacmini resimliyor. Dünyanın bütün Dash borsaları Türkiye dahil olmak üzere, 651 milyon USD’lik bir piyasa değerine tercüme edilen bir ticaretin odağı olmaktalar.

Türk Dash Borsaları

ING, Uluslararası Mobil Bankacılık Araştırmasını 6. Kez bu sene, kripto paralar özelinde tekrarladı ve elde ettiği sonuçları Haziran ayında yayınladı. Ortaya çıkan rakamların Dash Türkiye borsası açısından enerji verici olmaması imkansız. Araştırmaya ortalama 15bin kişi, içinde Türkiye’nin de bulunduğu AB ülkeleri yanısıra ABD ve Avustralya da dahil olmak üzere her bir kümeden yaklaşık sayıda olacak şekilde iştirak etti. Türk Dash borsaları açısından önemli bir veri de Türkler arasında kripto para yatırımcılığına olumlu bakanların %45’i bulmuş olması. Avrupalılar ise bu konuda %25’lik bir pozitif yaklaşım sergilemiş. Kripto paraların mağazalarda günlük alışverişlerin bir parçası ödeme yöntemleri olarak kabul göreceğine Türk katılımcılardan %53’ü inanıyor. Bir önceki araştırmaya göre %9’luk bir artış söz konusu olsa da Avrupalı katılımcılar bu soruya %35 oranında evet demiş. Çalışmadan Türk katılımcılar üzerine derlenebilecek diğer sonuçlar ise şöyle özetlenebilir. Örneğin dijital para birimlerinin geleceğin yatırım aracı olacağı kanısındaki Türkler %49’u bulurken, %51’i ise kripto paraların değerinin önümüzdeki sene değerlerinin artıp artmayacağı yönündeki soruya artacağı inancıyla yanıt vermiş. Türk kripto para borsaları için hem cezbedici hem de cesaretlendirici bir başka sonuç ise Türk katılımcıların zirvede kapattığı bir başka soruya yanıt bulmuş. Türk kripto para severlerin %18’inin bir kripto para tasarrufu bu çalışma yapıldığında mevcutmuş.

Çalışmanın katalizörü olacağı şeyin en iyi Türk Dash sitesi olmakla övünülecek bir yarış olacağı kesin. Açıkçası akıl da bu kadar hevesli ve enerjik bir piyasada rekabete en güçlü şekilde dahil olmayı emrediyor, başka hiç bir şey değil.

 

Bir cevap yazın